Muskuso žiurkės kengūra: išoriniai požymiai, žandikaulio buveinės

Muskusinis žiurkės kengūra yra zefyras žinduolis. Priklauso žiurkių kengūrų šeimai, dviejų pjūvių būriui. Kiti pavadinimai - muskusinė kengūros žiurkė, grandininė koja. Muskuso gyvūnai gavo pavadinimą dėl būdingo muskuso kvapo, kurį gamina specialios liaukos.

Ši gyvūnų rūšis yra gana primityvi ir vyksta tarp tikrų kengūrų ir pozų. Muskusinis žiurkės kengūra pirmą kartą buvo aprašytas 1874 m. Ramsay.

Muskuso kengūros žiurkė (Hypsiprymnodon moschatus).

Išoriniai muskusinės žiurkės kengūros požymiai

Muskuso žiurkės kengūra yra mažo dydžio. Kūnas siekia 20,8–34,1 centimetro ilgį. Uodega 123-165 mm. Jis yra plaukuotas tik prie pagrindo, o po to padengtas specialiomis odinėmis skalėmis, panašiomis į kuskuso uodegą ir Amerikos posą. Gyvūno masė yra 337–680 gramų.

Išvaizda primena paprastą žiurkę. Snukis pailgas, galva trumpa. Aurikeliai yra maži, be palto, šiek tiek smailios formos. Abi kojų poros yra vienodo ilgio, o tai yra būdingas muskusinių kengūrų iš kitų žiurkių kengūrų požymis. Ant galūnių yra mažos, įvairaus ilgio letenėlės.

Išoriškai muskusas kengūra atrodo kaip žiurkė, ar ne?

Kailis yra aksominis ir tankus. Muskusinių žiurkių kengūrų spalva nugaroje yra ruda arba rausvai pilka. Plaukai oranžinio atspalvio šonuose, kūno apačioje virsta šviesesniu gelsvu tonu.

Patelės turi maišą veisimui, 4 pieno liaukas su speneliais.

Muskuso žiurkės kengūra nuo giminingų rūšių skiriasi tuo, kad ant galūnių yra išsivysčiusių judančių nykščių. Pirmasis užpakalinių kojų pirštas atimtas iš letena, jis yra ypač judrus, tačiau nesugeba priešintis likusiems kojų pirštams, kaip ir sumų pirštai. Be to, patelė muskusinė žiurkės kengūra turi 2 jauniklius jauniklyje, o tai nėra būdingas kengūros veisimo bruožas.

Muskuso žiurkės kengūra išplito

Kengūros žiurkių muskusas plinta palei šiaurės rytinę Kvinslando pakrantę. Tai endeminė Australijos žemyno rūšis. Buveinė yra netoli Amoso ​​kalno šiaurėje ir driekiasi iki Lee kalno pietuose.

Šių gyvūnų raumeninga kengūra buvo pašaukta dėl būdingo abiejų lyčių muskuso kvapo.

Muskuso žiurkės kengūros buveinė

Muskuso žiurkės kengūra gyvena žemumose ir drėgnuose alpiniuose atogrąžų miškuose tankiuose krūmynuose palei upių ir ežerų krantus. Miško fragmentuose jų nėra. Kalnai tęsiasi nuo jūros lygio iki 1100 metrų.

Muskuso žiurkės kengūros gyvenimo būdas

Muskusinės žiurkės kengūros veda slaptą gyvenimo būdą.

Muskusinių žiurkių kengūras gamtoje sunku aptikti, jos labai atsargios.

Gyvūnai randami atskirai, kartais šeriami poromis arba 3 gyvūnų šeimoje.

Nakvynė lizduose, išklotuose kerpėmis ir sausais paparčio lapais. Statybinės šiukšlės gabenamos griežta uodega.

Ant užpakalinių kojų jie daro šuolius, kaip ir paprasti kengūros, tačiau dažniau jie juda ant 4 galūnių.

Muskuso kengūros daugiausia yra vabzdžiai.

Muskuso žiurkė kengūra

Muskusinės žiurkės kengūros maitinasi kirminais, vabzdžiais ir jų lervomis. Jie taip pat valgo šaknis, palmių vaisius ir gumbus, kurie yra iškasti iš dirvos, renka uogas.

Muskuso žiurkės kengūrų veisimas

Žiurkių muskusinių kengūrų veisimosi sezonas patenka į lietaus sezoną ir trunka nuo vasario iki liepos.

Seksualiniai partneriai traukia vienas kitą susilieti su kvapiųjų sekretų išskyromis su muskuso kvapu.

Patelė pagimdo 1 ar 2 jauniklius. Būdami 21 savaitės, jauni kengūros palieka motinos maišą, tačiau esant menkiausiam pavojui vėl grįžta prie jo. Tuo pačiu metu moteris ir toliau rūpinasi visiškai nepriklausomomis kengūromis. Jie palieka motiną tarsi per jėgą. Patelės gali veisti būdamos vienerių metų.

Muskuso žiurkės kengūra yra IUCN raudonajame sąraše.

Muskuso žiurkės kengūros mažėjimo priežastys

Žiurkių muskusinių kengūrų gausumui tiesioginės grėsmės nėra. Nors laukiniai šunys sukelia vietinį asmenų skaičiaus sumažėjimą. Rūšis neišgyvena miško fragmentuose.

Ankstesnis retų kengūrų asortimentas buvo labai sumažintas dėl lietaus miškų pavertimo žemės ūkio ir ganyklomis, ypač pakrančių žemumose.

Rūšių apsaugos veikla

Rūšių gausa šiuo metu yra labai maža. Muskuso žiurkės kengūra yra saugoma kartu su kitomis gyvūnų rūšimis nacionaliniuose parkuose ir draustiniuose, esančiuose drėgnuose tropikuose.

Palikite Komentarą