Gerenukas

Ar žinote antilopę su žirafos kaklu? Tai ne pokštas, šis gyvūnas vardu - Herenuk! Žvelgdamas į šį padarą, tiesiog stebiesi jo grožiu, gracija ir harmonija!

O koks geranuko snukis, kokios išraiškingos akys - jie atrodo taip meistriškai ir labiau primena rytietiško grožio žvilgsnį. Tačiau šis gyvūnas, priešingai nei jo „rytinis“ vaizdas, gyvena Afrikos žemyne. Mokslininkai genereką priskiria artiodaktilinės kategorijos žinduolių plokščia krūtine šeimai. Gyvūno vardas kilęs iš somaliečių žodžio „Garanug“.

Kaip atrodo išraiškingų akių padaras

Gerenukas yra ilgų lieknų kojų, elegantiško plono kaklo, gražiai išsikišančių ausų ir labai gražių akių savininkas.

Gyvūno kailis yra trumpas ir blizgus, jis yra rudai raudonos spalvos. Vidinė galūnių dalis ir pilvas turi lengvesnį, beveik baltą atspalvį. Prie ilgo kaklo pritvirtinta maža siauros formos galva. Iš išvaizdos Herenukas atrodo toks trapus padaras!

Gerenuk (lat.Litocranius walleri)

Šis žinduolis užauga iki 150 centimetrų ilgio ir iki vieno metro aukščio. Tiek vyrai, tiek moterys sveria beveik vienodai - maždaug 45 kilogramus. Patinai, skirtingai nei moterys, yra nuostabių ragų savininkai, atrodo, kad jie susideda iš keratinizuoto audinio sluoksnių ir iš tolo atrodo dryžuoti.

Kur gyvena Herenukas?

Šis puikus padaras gyvena Afrikoje. Jo galima rasti tokiose šalyse kaip Etiopija, Eritrėja, Kenija, Tanzanija.

Gerenuko patelė natūralioje buveinėje.

Gyvenimo būdas ir elgesys

Mažos eretikų grupės nori įsikurti dykumų vietose ir be medžių lygumose, apaugusiose žaliuojančiais krūmais. Šie gyvūnai ilgą laiką ir lengvai gali išsiversti be vandens. Kartais čia galite susitikti su kalnuose iki 1800 metrų aukščio. Patinai labai pavydi savo teritorijos, atsargiai saugodami ją nuo pašalinių intervencijų.

Patinas ir patelė Herenukas maitinasi krūmo lapais.

Norėdami tai padaryti, jie, be kita ko, naudoja savo kūno paslaptis, kad kitiems artimiesiems būtų aišku: „Ši teritorija jau yra okupuota!“ Aktyvumas generekuose pasireiškia ir dieną, ir tamsoje.

Ką valgo grakšti antilopė

Pagrindinis šių grakščių gyvūnų maistas yra krūmų ir medžių lapai. Čia paaiškėja, kodėl generekams reikalingas ilgas kaklas - kad būtų galima pasiekti sultingus lapus.

Gerenukas sugeba pasiekti aukščiausius krūmų ūglius.

Norėdami tai padaryti, jie kartais atsistoja ant užpakalinių kojų, o priekis atsiremia į medžio kamieną. Šioms būtybėms nereikia dažnai gerti, joms trūksta maisto drėgmės.

Kaip yra Herenuko reprodukcija

Prasidėjus veisimosi sezonui, patelė, pamačiusi galimą partnerį, suspaudžia sau mielas ausis, tarsi pasakodama apie savo pasirengimą užmegzti santykius. Patinas iškart jai atsako ir pradeda sekti patelę ant kulnų.

Moteriška gerenuko žiūri per kubą.

Apvaisinta patelė palikuonių nešiojasi maždaug 5,5 mėnesio. Paprastai erelyje gimsta vienas kūdikis. Mažas kubelis iškart po gimimo gali sekti motiną. Šių gyvūnų gyvenimo trukmė natūralioje aplinkoje yra nuo 10 iki 12 metų.

Legijos Afrikos antilopės priešai

Gerenukus puola leopardai, gepardai, liūtai ir hyenos. Kai gyvūnas pajunta priešo artėjimą, jis iškart užšąla vienoje pozoje ir bando tapti nematomas aplinkoje. Kitas būdas išvengti trapios antilopės mirties - skubėti bėgti.

Vyriškos lyties atstovai turi grakščius ragus.

Generų apsauga

Kai kurių šalių, ypač somaliečių, vietiniai gyventojai genereką laiko žirafos giminaičiu, taigi - šventu gyvūnu. Todėl šiose vietose žmonės nėra persekiojami generenki. Tačiau yra gyventojų, kuriems Herenukas yra įprastas žaidimas.

Šiandien šių Afrikos gražuolių yra 70 000 asmenų. Didžioji šio skaičiaus dalis gyvena Etiopijoje. Gerenuki rūšys yra įtrauktos į tarptautinę raudonąją knygą, tačiau ar tai reiškia, kad šie gražiausi grakšti gyvūnai yra tikrai apsaugoti nuo naikinimo?

Žiūrėkite vaizdo įrašą: Jhené Aiko - None Of Your Concern Official Video (Balandis 2020).

Palikite Komentarą