Auksinė beždžionė - sniego primatas

Kinijos pietuose ir centrinėje dalyje, subtropinėje zonoje, gyvena unikali primatų rūšis - Auksinė beždžionė.

Keista, bet ši rūšis nemėgsta šilumos, be to, jaučiasi patogiai tarp sniego. Už tai jis buvo pramintas „sniego beždžione“.

Todėl vasarą beždžionės yra priverstos pakilti į kalnus iki trijų kilometrų, o žiemą - nusileisti į slėnius, esančius iki vieno kilometro virš jūros lygio.

Auksinė nykštukė beždžionė (Pygathrix roxellana arba Rhinopithecus roxellanae).

Sunkios klimato sąlygos Auksinė beždžionė padeda išgyventi šiltą ir, beje, ilgą kailiuką. Gamta beždžionę apdovanojo prabangia karališka apranga. Jos egzotiška ugninga raudona spalva ir šviesiai mėlynas snukis atrodo juokingi snieguotuose plotuose.

Senovės Kinijoje ryškus Auksinių beždžionių vaizdas buvo atkuriamas ant vazų ir šilkografijos būdu. Negana to, europiečiai, matydami šiuos požymius, laikė juos visiška fikcija. Tai būtų svarstoma, jei ne prancūzų kunigas Armanas Davidas, atvykęs į Kiniją 1860 m. Taip keistai primatai tapo žinomi Europai, kur jie gavo mokslinį pavadinimą Rhinopithecus roxellanae.

Beždžionė, vardu graži Roksolana.

Auksinių beždžionių dydis nėra didelis. Suaugęs individas vos siekia septyniasdešimt penkis centimetrus, o uodegos ilgis - iki septyniasdešimt. Suaugusios moters kūno svoris yra apie trisdešimt penki kilogramai, o patino - perpus mažiau. Kitas svarbus bruožas yra jo nosies nosis. Būtent šis neįprastumas paskatino europiečius tai pavadinti Roksolana (sugulovė, o vėliau Osmanų sultono žmona) garbei, kuri išgarsėjo savo snukio nosimi ir prabangiais auksiniais plaukais.

Teisingas primatų mokslinis vardas yra auksinė snaigė beždžionė.

Deja, jų populiacija smarkiai sumažėjo. Pagrindinė grėsmė buvo vietos gyventojų aktyvumas. Miškai, kuriuose gyveno gyvūnai, buvo iškirsti. Dėl didelio ilgaplaukių kailių ir mėsos populiarumo jie buvo medžiojami.

Laimei, Kinijos valdžia perėmė beždžionių „Auksinis snubas“ kontrolę ir įrašė IUCN į Raudonąją knygą. Jų gyvenamosiose vietose kuriamas parkų ir rezervatų tinklas, o brakonieriavimui jie gresia griežtomis baudomis - baudomis ir laisvės atėmimu. Taigi gyvūnų skaičius stabilizavosi ir netgi šiek tiek padidėjo. Vietiniuose Kinijos miškuose jų dabar yra apie penkis tūkstančius individų.

Beždžionės gyvena Kinijoje.

Su gražuolėmis grožėmis galite susitikti tik keliose Kinijos miško provincijose, tokiose kaip Gansu, Sičuanas, Shaanxi ir Hubei. O Hubei esančiame Shennongjia parke galite stebėti roxolanus iš arti ir net pamaitinti juos mėgstamais gardėsiais.

Dažniausiai primatai būna ant medžių ir tik tada, kai jiems reikia sutvarkyti reikalus, jie eina žemėn. Jie labai drovūs. Kai tik jie pajunta pavojų, jie iš karto užkopia į patį viršų. Sniego beždžionės valgo grynai vegetarišką maistą. Jie sugeba pakoreguoti savo mitybą pagal sezonus. Vasarą jie mieliau renkasi riešutus, vaisius, sėklas ir augalus, o žiemą neneigia net kerpių ir medžių žievės.

Roksolanai yra įtraukti į IUCN raudonąjį sąrašą.

Auksinės beždžionės gyvena daugiausia atskirose šeimose. Sulaukęs septynerių metų, patinas yra pasirengęs sudaryti savo šeimą. Jis išrenka penkias pateles ir pradeda su jomis palikuonis, o tėvas aktyviai dalyvauja auklėjant jauniklius. Patelė turi kūdikį septynis mėnesius.

Jų gausios ir draugiškos šeimos dydis siekia keturiasdešimt asmenų, o kartais net septyniasdešimt. Beždžionės bendrauja tarpusavyje garsiais šaukimais, tokiu būdu nurodydamos savo buvimo vietą. Bet Auksinių beždžionių poravimosi procesas turi savo ritualą. Moteris žvelgia į savo patiną ir staiga atsimuša į šoną. Jei patinas yra pasirengęs kopuliacijai, jis plačiai atveria burną. Tai yra šios paslaptingos ir vis dar mažai tyrinėtos Auksinės beždžionės.

Žiūrėkite vaizdo įrašą: Beždžionė iš Sarugasimo salos 1970 (Balandis 2020).

Palikite Komentarą